François-André Danican Philidor

2010.04.20. 19:31 | Gondolkodók Klubja | komment

François-André Danican Philidor (1726. szeptember 7. – 1795. augusztus 31.) francia sakkozó és zeneszerző volt. Kora legjobb sakkozójának tartották, bár a világbajnoki cím akkor még nem létezett. Könyve, az Analyse du jeu des Échecs (1749) sakkelméleti alapmű maradt legalább egy évszázadig.
 
 
 
Zenész családban született, amely már egy évszázada ontotta a tehetségeket.
1740 körül kezdett sakkozni a sakkozók franciaországi „Mekkájában”, a Café de la Régence-ban. Itt történt, hogy játszott „új-angliai” barátja, Benjamin Franklin ellen is. Az akkori legjobb francia sakkozó, Legall de Kermeur tanította. Kezdetben de Kermeur bástya előnyt adott neki és így játszottak, de három év alatt Philidor annyit fejlődött, hogy utolérte mesterét, majd meg is előzte. 1747-ben Angliába látogatott, ahol 8-1 arányban megverte a híres szíriai játékost, Stammát, annak ellenére, hogy minden partiban hagyta világossal játszani és a döntetlen partikat Stamma győzelmének számolták.

Ámulatba ejtette kortársait azzal, hogy 1783-ban Londonban a St James Street sakk klubjában szimultán játszott három partit vakon (a sakktáblát nem látva). Mindhárom ellenfele világossal játszani és a harmadik játékosnak gyalog előnyt adott. A szimultánról közjegyzővel hitelesíttetett emlékeztetőt készítettek, mivel a résztvevők attól tartottak, az utókor másképp nem hinné el, hogy ez lehetséges. Még idős korában, 67 évesen is képes volt rá, hogy két partit játsszon szimultán vakon, és mindkettőt megnyerte.
1749-ben adta ki híres sakk-könyvét.
  

 

A második kiadás 1777-ben, a harmadik 1790-ben jelent meg. A könyv olyan ugrásszerű fejlődést jelentett a sakk elméletében, hogy 1871-ig legalább 70 kiadást ért meg és lefordították angolra, németre és olaszra. A könyvben Philidor kilenc különböző megnyitást elemzett. Philidor legtöbb megnyitása erős védekező gyalogformációk kiépítését célozza a centrumban. Ő volt az első, aki felismerte a gyalogok jelentőségét - híres megfigyelése ez volt: „A gyalog a sakk lelke.” Elemezte a futók és a bástyák bizonyos pozícióit, ami ma is alapeleme a sakkelméletnek. 

 

Róla nevezték el a Philidor-védelmet (1. e4, e5 2. Hf3, d6).

Közismert állás, legelsőként Philidor elemezte a 18.század végén. Világos gyalog előnyt ért el, a sötét királyt a 8. sorra szorította és a sötét bástya oldal irányból történő támadása ellen a saját királynak az előrenyomuló gyalog fog menedéket adni.
.

 

1.e5 Mi tévő legyen hát sötét?
1...,Bg6!
Sötét látszólag tétlenül várakozik, de valójában a támadó király 6. sorra való előrejövetelét akadályozza.
2.e6
Másként világos nem jut előbbre.
2...,Bg1! 3.Kd6
Matt fenyeget Ba8 útján, de sötét jön lépni.
3...,Bd1+ 4.Ke5, Be1+ 5.Kf6, Bf1+
A támadó király a sakkok elől nem találhat menedéket. Amennyiben a világos király a bástya felé veszi az irányt, elvész az előnyt jelentő gyalogos.
6.Kg5, Bg1+ 7.Kf4, Bf1+ 8.Kg3, Be1 9.Ba6, Ke7
és a gyalogot nem lehet megvédeni. A továbbiakban azokat az állásokat, amelyekben a védekező király a harc folyamán el tudja érni a gyalog előrehaladásának vagy átváltozásának mezőit Philidor állásnak szoktuk  nevezni. 1/2-1/2
.

 

Forrás: wikipedia.org   www.csutisk.hu chessgames.com

süti beállítások módosítása