Viswanathan Anand

2010.04.05. 19:28 | Gondolkodók Klubja | komment

Viswanathan Anand ( ʋiɕ'ʋəˌnɑˌt̪ʰən ɑnˌənd̪,  விசுவநாதன் ஆனந்த், Chennai, 1969. december 11. – ) indiai sakk nagymester, a jelenlegi világbajnok.
 
 
Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a világbajnokság doyenje, 1969. december 11-én született Madrasban. Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már korán kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta a partikat. Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Ivancsukot fél ponttal előzte meg.  1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Karpovtól kapott ki, "villámkezű" Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen. 

Egy híres kép: Kaszparov és Anand a World Trade Center tetején 1995-ben.
 
Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében hazai pályán vérzett el az amerikai Kamszkyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette. Több siker koronázta szereplését a PCA ciklusban, 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént.

A "madrasi tigris" remekelt a FIDE Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól "megkímélt" Anantolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki. Két évvel később "bemelegítésként" Világkupát nyert, és nagy álmát is valóra váltotta.

A FIDE világbajnokságán Újdelhiben biztosan menetelt, Adams ellen is nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben "kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok. Egy évvel később Moszkvában próbálta meg a címvédést, de az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal. A váratlan vereséget másfél éves hullámvölgy követte, végül túltette magát a nagy csalódáson és 2003-tól ismét szárnyal.

A szakírók is értékelték sikereit 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották. Wijk aan Zee-ben duplázott, immár négyszer győzött a hagyományos tornán. Tavaly megnyerte a dortmundi szuperversenyt, nem okozott csalódást Linaresben sem. Idén januárban Lékó mögött második lett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmes Szófiában is, Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapid versenyeket és a rapid párosmeccseket.

A világranglistán második indiai nagymestert sokan a 2005-ös argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Peter Szvidlerrel második lett.

Wijk aan Zee-ben 2006-ban ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben lett első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800-as álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon. A torinói sakkolimpián gyengélkedik, 25 Élő-pontja bánja. A leoni rapid tornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset.

A 2007-es éet a Corus versenyen elért ötödik helyezésével kezdte majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Az Amber-versenyen ezüstérmes Kramnyik mögött. Április 1-től vezeti a világranglistát. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta, Leonban hatodszor  diadalmaskodott, a döntőben Topalovot győzte le. Ismét siker koronázta mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

A világranglista-vezető Mexikóvárosba széles megnyitási repertoárral érkezett, és számtalan új ötletet is kidolgozott segítőjével, a dán Peter Heine Nielsennel. Sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, hatalmas rutinját jól kamatoztatta, ha éppen pihentető remire volt szüksége. Két játszmában izzadt meg nagyon, a harmadik fordulóban Vlagyimir Kramnyikkal harcolt nagyot, hogy kicsikarja a döntetlent. A 13. fordulóban az orosz Alekszander Giscsuk szerette volna babérjait megtépázni, de végül Vishy pontos védekezéssel döntetlenre mentette a partit, és Lékó Péter eleni remijével célba ért, világbajnokként ünneplhették.

.
Anand és Kramnyik a világbajnoki szabályzat értelmében 2011. októberben Bonnban visszavágó mérkőzésen méri össze erejét. Az indiai világbajnok a Corus 2008 tornán holtversenyben harmadik volt, a Morelia-Linares szuperversenyen ismét diadalmaskodott. A 2008. április 1-től érvényes világranglistát 2803 ponttal vezeti!
.
 

A  2012-es moszkvai világbajnoki párosmérkőzés 12. fordulója után az állás 6-6, ezért rájátszás következett. 
A rájátszásban először négy rapidparti követte, majd tíz snelljátszma következett volna, és amennyiben ezek után is döntetlenre állt volna a meccs, akkor lépett volna életbe a "hirtelen halál" parti. Ebben a játszmában világosnak 5, míg sötétnek csak 4 perce van, de fekete számára a döntetlen nyeréssel ér fel. Erre azonban nem került sor.
Visvanathan Anand nyerte a moszkvai világbajnoki párosmérkőzés rájátszását, így megőrizhette a koronát. A meccs már a rapidszakaszban eldőlt, így nem volt szükség se a snelljátszmákra, se a "hirtelen halálra". A rapidpartikban 25-25 percet kaptak a nagymesterek, lépésenként 10 másodperc bónusszal. Egy döntetlen után Anand világossal megnyerte a második összecsapást, ahol egy gyalogelőnyös remivégjátékot nyúzott nyerésig, bár ebben Gelfand időzavara is hathatós segítséget nyújtott. A harmadik játszmában az izraeli sakkozó visszavághatott volna, ám kihagyta a nyerő kiskombinációt, a világbajnok megmenekült. A negyedikben Gelfandnak sötéttel kellett volna nyernie, hogy a mérkőzést továbbterelje a snellszakaszba, de erre már nem került sor, az utolsó rapidjátszma is döntetlenül végződött. Így hát Anand marad továbbra is a világbajnok; Kramnyik és Topalov után Gelfand is elvérzett a trónért folytatott küzdelemben. 
 
Carlsen_Anannd-01.jpg
Anand 6.5-3.5 pontos vereségével ért véget a 2013-as évi Sakk Világbajnokság.
A sakkozás új világbajnokát ünnepeljük. Csennajban a 22 éves norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen 6,5 – 3,5 arányú győzelmével ért véget az indiai világbajnokkal, Viswanathan Ananddal vívott párharca. A 12 játszmásra tervezett döntő tízedik partijában érdekes csatát láttunk. Magnus Carlsen játszott világossal, 65 lépés után egyeztek meg döntetlenben, ami a kihívó végső győzelmét jelentette. A világbajnoki döntők történelmében harmadszor fordult elő, hogy a címvédő játszmát sem nyerve vesztette el címét.
Viswanathan Anand a sajtótájékoztatón elismerte, hogy Magnus Carlsen uralta a meccset, megérdemelt győzelmet aratott. Az indiai exvilágbajnok rövid pihenőt tart a világbajnoki döntő után, majd gondosan elemzi a játszmákat.
.

 

Forrás: wikipedia.org   www.csutisk.hu

süti beállítások módosítása