Anatolij Jevgenyjevics Karpov

2010.03.20. 19:15 | Gondolkodók Klubja | komment

Anatolij Jevgenyjevics Karpov ( Анатолий Евгеньевич Карпов; Zlatouszt, 1951. május 23. – ) orosz sakkozó, 1975 és 1985 közt egyedüli világbajnok, 1993 es 1999 közt a FIDE világbajnoka.
Karpov 161 sakktornán végzett az élen (2008 júliusáig). Legmagasabb Élő-pontszáma 2780 volt.
Karpov 2005 óta a törvényhozást és a kormányzat tevékenységét felügyelő Orosz Közkamara tagja. Az utóbbi években számos humanitárius ügy mellett kötelezte el magát, részt vett például a jódozott konyhasó használatának elterjesztéséért folytatott kampányban.

 

Anatolij Karpov 2008 májusában

 

1975-ben játék nélkül lett világbajnok , mert Robert Fischer nem kívánta megvédeni címét. Három világbajnok-jelölti páros mérkőzésen győzött, s vitathatatlan volt elsősége, de nem érte be a játék nélküli világbajnoki címmel, hanem versenyről versenyre utazott, és sok első helyezésével bizonyította, hogy méltó a világbajnoki címre. Rengeteget versenyzett, és majdnem mindig győzött, mígnem váratlanul egy bakui ifjú, bizonyos Garri Kaszparov legyőzte.

Moszkvában, 1984. szeptember 10-én kezdődött őrületes vesszőfutása Garrival. A meccs Karpov meggyőző fölényével zajlott egy darabig. Már 5:0-ra vezetett, amikor állóháború alakult ki: végeláthatatlan döntetlen-sorozat keződött. A világbajnoki címet eldöntő hatodik győzelem sehogysem akart összejönni, mivel Kaszparov sikeres "bekkelésre" állt be, és remitaktikája felőrölte Karpov vasidegeit is, és a világbajnok elkezdett veszteni.
A csata hat hónapon át zajlott, mígnem Campomanes FIDE-elnök 5:3-as állásnál 40 döntetlen után meglehetősen gyanús körülmények között megszakította a küzdelem-sorozatot. Fél év múlva folytatódott, ugyancsak Moszkvában, ahol már Kaszparov győzött (13:11 arányban).
Karpov nagyon készült a visszavágóra. 1986-ban Londonban 6:6-ot játszottak egymással, majd Leningrádban 12,5:11,5-re vesztett, és a mérkőzés egész folyamán végig érződött Kaszparov fölénye. 1987-ben Sevillában 12:12-őt játszották, pedig már senki sem hitt Karpovban. Mégis kissé elégtétel volt számára az eredmény. 1992-ben kissé lebecsülte az angol Nigel Shortot, akitől - nem kis meglepetésre - ki is kapott 6:4-re. 

Karpov 1996-ban
 
Azóta is folyamatosan jár versenyről versenyre. Meghívásoknak is eleget tesz, s olykor hatalmas örömmel. Nem csoda, hisz' például a 2004-es Kramnyik - Lékó világbajnoki párharcot is az ő kezdőlépésével nyitották meg.
Végjátéktechnikája különösen kiemelkedő, hajszányi előnyöket képes volt nyerésig fokozni.   
 

JÁTSZMÁK LETÖLTÉSE - ANATOLIJ J. KARPOV PGN 

 Forrás: hu.wikipedia.org   www.csutisk.hu

 

süti beállítások módosítása