Mihails Tāls

2010.02.15. 18:43 | Gondolkodók Klubja | komment

Mihails Tāls ( Михаил Нехемьевич Таль [Mihail Nyehemjevics Tal]; Riga, 1936. november 9. – Moszkva, 1992. június 28.) lett sakkozó, nagymester, a sakk nyolcadik világbajnoka, elismert sakkíró.

A valaha élt egyik legeredetibb és legbriliánsabb sakkozónak tekintik, ezt jelzi, hogy a Világ nagy sakkjátszmáinak mamut könyve (The Mammoth Book of the World's Greatest Chess Games, Burgess, Nunn & Emms 2004) és a Modern sakk briliánsok (Modern Chess Brilliancies, Evans 1970) című kiadványok több Tāls-játszmát tartalmaznak, mint bármely más sakkjátékosét.

Világossal és sötéttel is kedvelte a szicíliai megnyitást, világossal a spanyol megnyitást. Elterjedt pletyka volt Tālsról, hogy hipnotizálja ellenfeleit, ezért előfordult, hogy az ellenfél fekete napszemüvegben játszott vele.
 
Mihails Tāls, Oberhausen 1961

Két pozíciós stílusú világbajnok, Botvinnik és Szmiszlov után jött a nagy taktikus, Mihail Tal. Mindenáron támadásra törekvése, lenyűgöző kombinációi, káprázatos taktikai megoldásai hihetetlenül népszerűvé tették a sakkrajongók körében. Ellenfelei rettegték váratlan megoldásait, Tal játékával újjászületett a romantikus iskola. Világbajnoki címének elvesztése után is sikert sikerre halmozott, szuperversenyek egész sorát nyerte meg, nyolcszor volt tagja olimpiai bajnok szovjet csapatnak. Zsenialitására jellemző, hogy legmagasabb Élő-pontszámát, a 2705-öt 44 éves korában érte el. Imádta a sakkot, de önpusztító tempóban élt, nehéz versenyparti után is képes volt végigschnellezni az éjszakát. Tündökölt, amíg egész pályafutását végigkísérő súlyos betegsége nem győzte őt le.

Bobby Fischer (a kép bal oldalán) és Mihails Tāls az 1960-as lipcsei sakkolimpián

 

Annak ellenére, hogy a világbajnoki címet rekordnak számító 1 év 6 napig sikerült csak birtokolnia, Tal a sakktörténelem legfényesebb csillagainak egyike marad.

 

Karpov - Tal  Málta 1980

Litvániai postabélyeg 2001


 

Források: wikipedia.org  www.csutisk.hu

 

süti beállítások módosítása