Grimm Vince

2010.05.30. 21:07 | Gondolkodók Klubja | komment

Grimm Vince (Bécs1800 körül - 1872. január 15, Pest)kőrajzoló, kőnyomdász és műkereskedő, kiváló  sakkozó és sakkfeladványszerző volt.
.
 
Bécsből került Pestre 1823-ban. Nevelői állást vállalt, majd a Duna–Tisza-Csatorna Társulatnál actuárius volt. 1831-ben műkereskedést nyitott, 1832-ben hangjegykölcsönkönyvtárat, majd 1843-ban könyvnyomdát létesített.
Műkereskedését 1843-ban eladta. A szabadságharc idején az Állami Bankjegynyomda litográfiai osztályának ig.-ja. 1849-ben Törökországba emigrált, ahol két évtizeden át a pénzjegynyomda szolgálatában állt.

A Párizs ellen diadalmaskodó triumvirátus legidősebb és társadalmi helyzetét tekintve legtekintélyesebb tagja, szájhagyomány szerint a Pesti Sakk-kör első elnöke Grimm Vince volt.
Nagy zenebarát, sokoldalú ember volt, több nyelven beszélt.
Szénnel, Lőwenthallal, a hírneves specialista dr. Schenkkel és Lewittschnigg költővel együtt kezdte meg a pesti sakkozók tömörítését. Több direkt típusú sakkfeladvány szerzője.

Több jel utal arra, hogy Grimmnek személyes kapcsolata volt Kossuthtal, aki a sakk iránt nemcsak érdeklődött, hanem maga is sakkozott. A szabadságharc kitörésekor Grimm csatlakozott a forradalomhoz. Ő készítette el a Kossuth-bankók kliséit, ezeket ő maga rajzolta, hiszen tehetséges rajzoló és litográfus volt.
A szabadságharc bukása után Törökországba menekült. Mivel ő nyomatta a Kossuth-bankókat, s a kormány minden sajtótermékét ő adta ki, így érthető, hogy körözték, sőt Törökországból kiadatását is kérték.

Grimm 1868-ban tért haza Pestre, ahol a Pesti Sakk-kör tiszteletbeli elnökévé választották. Pesten hunyt el 1875. január 15-én. A Kerepesi úti temetőben temették el.

Sajnos sok játszmája száműzetése miatt nem maradhatott fenn, de az alábbi miniatűr éppen onnan származik.  
.

Forrás: commons.wikimedia.org  www.csutisk.hu  www.magyarsakkszerzok.com chessgames.com

.

süti beállítások módosítása