Garri Kimovics Kaszparov

2010.03.25. 19:21 | Gondolkodók Klubja | komment

Garri Kimovics Kaszparov (Гарри Кимович Каспаров, született Garri Weinstein, Baku, 1963. április 13.) örmény zsidó származású orosz sakkozó, korábbi sakkvilágbajnok, Élő-pontszám-rekordtartó, író és politikai aktivista. 2008-ban jelölt volt az oroszországi elnökválasztáson.
1985-ben lett sakkvilágbajnok és máig ő az, aki legfiatalabb korában nyerte el ezt a címet. 1993-ig a FIDE hivatalos világbajnoka volt, ekkor azonban vitába keveredett a FIDE-vel és önálló szervezetet hozott létre, a Professzionális Sakk Szövetséget (PCA). E szervezet világbajnoka (a „klasszikus sakkvilágbajnok”) volt 2000-ig, amikor Vlagyimir Kramnyik legyőzte.
Kaszparov volt az első sakkvilágbajnok, aki hivatalos páros mérkőzésen vereséget szenvedett egy számítógéptől.
Kivételes játékerejére jellemző, hogy 1986-tól 2005-ben történt visszavonulásáig folyamatosan vezette a FIDE Élő-pont listáját. Övé a sakk történetének eddig legmagasabb FIDE Élő-pontszáma: 2851.
2005. március 10-én jelentette be, hogy felhagy a sakkal, és politikával illetve írással fog foglalkozni. 

 

 

Garri Kaszparov, a sakkozás 13. világbajnoka tizenhét évesen már ifjúsági világbajnok, nagymester és Máltán az olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatott tagja.
 
1974 -ben  11 évesen
 
1982-ben nagyszerű bugojnói első helyével végképp betört az élmezőnybe, és Moszkvában megnyerte a világbajnoki zónaközi döntőt. Első világbajnok-jelölti meccsét Beljavszkij ellen vívta meg, 6-3-ra győzött, de Korcsnoj elleni párviadala látszólag „léket kapott”. A Szovjet Sakkszövetség nem engedélyezte számára, hogy a svájci nagymesterrel Amerikában játsszon, és emiatt Kaszparovot a FIDE elnöke vesztesnek nyilvánította. (Hasonló döntést hozott a Nemzetközi Sakkszövetség a Ribli-Szmiszlov mérkőzést illetően is, nagymesterünk játék nélkül lett volna győztes.) Korcsnoj azonban nem akarta a zöld asztalnál megnyerni a meccset, Kaszparovval titokban találkozott, és megegyeztek abban, hogy a párharcra sor kerül. London vállalkozott mindkét mérkőzés megrendezésére, Korcsnoj győzelemmel kezdett, de Kaszparov végül 7-4-re legyőzte nemes ellenfelét. A másik ágon a 62 éves Szmiszlov 6,5-4,5-re nyert Ribli Zoltán ellen. A döntőben Kaszparov veretlenül, 8,5-4,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy Karpov kihívója lett.
A sakktörténelemben ezután megkezdődött egy időszak, amely a K-K párharcok jegyében zajlottak, Kaszparov és Karpov hét év alatt öt világbajnoki döntőben csapott össze.


 
 Végül Kaszparov diadalmaskodott a maratoni hosszúságú párosmeccseken. Kaszparov egészen egyedülálló módon a világbajnoki cím megszerzésétől visszavonulásáig 20 éven át vezette a világranglistát.

Garri Kaszparov és Vladimir Kramnik 2001 Moszkva

süti beállítások módosítása