Gioacchino Greco

2010.04.10. 19:21 | Gondolkodók Klubja |

Gioacchino Greco
az olasz sakkiskola legendás képviselője Calabriában született egy olaszországi kis településen, az Appennin-félsziget délnyugati végében (1600-1634 ). 

Jezsuita kollégiumba járt, ahol megkedvelte a sakkot és gyors fejlődésének köszönve kora kiváló sakkozójává vált.1610 és 1620 között  Rómában élt, mint profi sakkozó.Ennek köszönhetően számos akkor élő úriember védelmét élvezhette, köztük a francia  Savelli Buoncompagni bíborosét is.

Párizsba utazott és szenzációsan játékával ott is átvette a jogart a sakk porondján.
Spanyolországban IV Fülöp spanyol király is fogadta, aki szintén nagyon szerette a  sakkot. Kalandvágya Angliába vezérelte, ahol sok-sok kaland után visszatért Franciaországba.
Egy spanyol úriemberrel  Mexikóba, Peruba és Chilébe utazik, ahonnan nem tér vissza, 34 évesen életét veszti. 
A sakkozás őskorában, a 16-17. században,  az akkori mesterek egészséges és termékeny tervet találtak:   nem törődve a gyalogokkal, a tisztek gyors fejlődésére törekedtek, az ellenfél királyának mielőbbi támadásához. Vakmerő támadások voltak ezek, legtöbbször teljességgel megalapozatlanok. Az a tény, hogy ezek a támadások gyakran értek célt a védekezés alacsony szintjét mutatja. Legendás képviselőjének, Gioacchino Greconak (kiejtve: Grékó) a kézirata bővelkedik olyan miniatűrökben, amely megtalálható minden kezdőnél.
.
Forrás: wikipedia.org   www.csutisk.hu  chessgames.com
.