José Raul Capablanca

2010.01.20. 10:36 | Gondolkodók Klubja |

José Raúl Capablanca y Graupera (Havanna, 1888. november 19. – New York, 1942. március 8.) kubai sakkozó, a sakk harmadik világbajnoka (1921-1927).

 

 

Capablanca Havannában 1921-ben mérkőzött meg a Laskerrel tíz döntetlen melletti négy győzelmével szerezte meg a világbajnoki címet. Kevésbé látványos, biztonsági sakkot játszott, mint elődje. Technikai tudása olyan szédületes és lenyűgöző volt, hogy "sakkozó gépnek" is nevezték, ellenfelei sokszor ellenállás  nélkül vesztették el a partikat.  Stratégiai célkitűzéseinek  megvalósításában  azonban a taktikai megoldások is szerepet kaptak, a "Capa-féle" kiskombinációk sokszor gyönyörködtették a sakkrajongókat.  Nagyszerű  pozícióérzéke  és  taktikai  készsége a  végjátékban is remekült érvényesült,  gyorsan  alálta  meg  az állás  szellemének  megfelelő  egjobb lépést.  Pályafutásának csúcspontjaként  megnyerte 1927-es New Yorki versenyt, Aljechin, Marshall, Vidmar, Nimzovics és Spielmann játszott a tornán. Ugyanebben az évben Alekszander Aljechinnel szemben elvesztette a világbajnoki címet, három partit tudott csak nyerni, hatszor kikapott 25 döntetlen mellett.


Aljechin - CapablancaMilyen egyszerűnek és világosnak tűnik minden, ahogy az oly sokszor lenni szokott "a kubai" játszmáiban.    

 
 

 

Források: hu.wikipedia.org  www.csutisk.hu