Max Euwe

2010.01.30. 18:03 | Gondolkodók Klubja | komment

Machgielis Euwe, vagy ismertebb nemzetközi nevén Max Euwe , (Watergraafsmeer, 1901. május 20. - Amszterdam, 1981. november 26.) holland matematikus és sakkozó volt, nagymester, a sakk ötödik világbajnoka (1935 - 1937), 1970 és 1978 közt a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke. Sakkszakíróként is nagyra becsülik.

1935-ben Alekszandr Aljehin világbajnok kihívójának választotta. A két sakkozó 80 napon keresztül küzdött egymással 30 holland városban. Aljehin az elején két győzelemmel elhúzott, a 13 játékra azonban Euwe már kétszer annyi partit nyert, mint Aljehin.

Végül Euwe 13 döntetlen mellett kilenc partit megnyert, miközben csak nyolcat vesztett el, és így 1935. december 15-én 15,5:14,5 pontos eredménnyel elhódította a világbajnoki címet. Győzelme óriási ösztönzést adott a sakkozásnak Hollandiában.

Ez volt az első világbajnokság, amelyen a játékosokat szekundánsok segítették a játszmák közötti elemzésben.. Euwe győzelme nagy meglepetés volt és vannak olyan vélemények, hogy hozzájárult Aljehin alkoholizmusának elhatalmasodásához. Salo Flohr szerint azonban Aljehin legnagyobb problémája a páros mérkőzésen nem az alkohol, hanem inkább az elbizakodottság volt. Több későbbi világbajnok (Vaszilij Szmiszlov, Borisz Szpasszkij, Anatolij Karpov, Garri Kaszparov játszmaelemzéseik alapján viszont arra a véleményre jutottak, hogy Euwe megérdemelten nyert és a játék színvonala méltó volt a világbajnoksághoz.Ugyanígy vélekedett Vlagyimir Kramnyik is.

Euwe-nek a világbajnoki cím hihetetlen népszerűséget szerzett, és elhódításához Maróczy Géza nyújtott számára óriási segítséget. A két évvel későbbi  visszavágón  már görcsösen  játszott, és  simán vesztett.  Matematikusként a  szisztematikus munka híve volt, megnyitásokat taglaló könyvei mellett szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor a középjátékokat próbálta rendszerezni. 

Az 1936-os nottighami és az 1938-as AVRO tornán Euwe igazolta, hogy méltó a címre - nem volt nála jobb, bár nem játszott olyan domináns szerepet, mint világbajnok elődei.

A második világháború után legjobb eredménye egy második hely volt Groningenben 1946-ban. Az 1946-os világbajnoki tornán rosszul szerepelt. Ezután időnként még játszott, de korábbi sikereit nem tudta megközelíteni.
 

 
Euwe a holland sakk-kultúra megteremtésében óriási szerepet játszott, és  gazdag életpályájának megkoronázásaként  1970-től nyolc évig a  Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökeként tevékenykedett. 
 

JÁTSZMÁK LETÖLTÉSE - MAX EUWE PGN 

Források: hu.wikipedia.org  www.csutisk.hu

 

süti beállítások módosítása